Karnawałowe cytrynowe kokardki. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. W karnawale warto chociaż raz przygotować jakąś słodkość karnawałową.
Ciasto można bardzo cieniutko rozwałkować i wtedy będą bardzo chrupiące. Karnawałowe cytrynowe kokardki W karnawale warto chociaż raz przygotować jakąś słodkość karnawałową. U mnie są to chruścikowe kokardki.
Hello everybody, hope you're having an amazing day today. Today, I will show you a way to make a distinctive dish, karnawałowe cytrynowe kokardki. It is one of my favorites food recipes. For mine, I'm gonna make it a little bit tasty. This is gonna smell and look delicious.
Karnawałowe cytrynowe kokardki is one of the most popular of current trending meals on earth. It's easy, it is quick, it tastes delicious. It is appreciated by millions every day. Karnawałowe cytrynowe kokardki is something that I have loved my entire life. They are fine and they look wonderful.
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. W karnawale warto chociaż raz przygotować jakąś słodkość karnawałową.
To get started with this recipe, we have to first prepare a few ingredients. You can cook karnawałowe cytrynowe kokardki using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
The ingredients needed to make Karnawałowe cytrynowe kokardki:
- Make ready of Na ciasto:.
- Make ready of półtorej szklanki mąki tortowej.
- Take 4 of żółtka.
- Prepare 2 łyżki of soku z cytryny.
- Get 1 łyżka of octu lub spirytusu.
- Prepare 3-4 łyżki of gęstej śmietany 18 %.
- Take of Dodatkowo:.
- Make ready of cukier puder do oprószenia faworków.
- Make ready of olej do smażenia.
- Take of mąka do podsypania stolnicy.
Zrobiłam takie, żeby były pulchne i mięciutkie. Ciasto można bardzo cieniutko rozwałkować i wtedy będą bardzo chrupiące. Moje wyszły idealne z cytrynową nutą i każdemu smakowały, a z. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów.
Steps to make Karnawałowe cytrynowe kokardki:
- Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę..
- Formowanie kokardek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wycinamy krążki, a z krążków formujemy kokardki. Grubość ciasta zależy jak kruche chcemy mieć kokardki, im cieńsze ciasto tym bardziej kruche. Ja chciałam żeby były bardziej miękkie i puszyste, więc ciasta nie wałkowałam bardzo cienko..
- Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażymy kokardki z obu stron na złoty kolor przez kilka minut. Usmażone kokardki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku..
- Podanie: Oprószamy je cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę..
- Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie nam około 50 sztuk w zależności jakiej szklanki użyjemy. Ocet nie jest w kokardkach wyczuwalny..
Nowy kształt Waszych faworków - słodkie kokardki :-). Z nieznanego dla mnie wcześniej przepisu z wykorzystaniem piwa. Są przepyszne, lekkie i bardzo kruche. Ciasto faworkowe wymaga dość dużo siły podczas Po schłodzeniu, ciasto rozwałkuj na bardzo cieniutki placek, wykrawaj z niego koło, następnie formuj kokardki. Po wystudzeniu kokardki posyp cukrem pudrem.
So that is going to wrap it up with this special food karnawałowe cytrynowe kokardki recipe. Thank you very much for reading. I am sure you can make this at home. There is gonna be more interesting food in home recipes coming up. Remember to bookmark this page on your browser, and share it to your family, friends and colleague. Thank you for reading. Go on get cooking!
Comments
Post a Comment