Risotto z dynią i kasztanami. Risotto wyszło przepyszne, a ja czekam z utęsknieniem na wiosnę i na nowalijki! Astronomiczna wiosna zbliza sie wielkimi krokami. Mam wielka nadzieje, ze wraz z nia przybedzie ta prawdziwa, ta rozkwiecona, zielona i pachnaca laka!
Gdzieś pomiędzy wsuwaniem dłoni w kieszenie, opadanie ostatnich liści a przymrozkiem porozbłyskiwały świąteczne latarenki. Dynia to idealny składnik do risotta. Jeśli nie macie pomysłu jak ją wykorzystać, oto prosty i pyszny przepis, który przywiozłam z mojej podróży — risotto z mieszanych ziaren zbóż, dyni i kasztanów.
it is John, welcome to my recipe page. Today, we're going to prepare a distinctive dish, risotto z dynią i kasztanami. One of my favorites food recipes. For mine, I will make it a bit unique. This is gonna smell and look delicious.
Risotto z dynią i kasztanami is one of the most well liked of current trending foods on earth. It's easy, it is fast, it tastes delicious. It is enjoyed by millions every day. Risotto z dynią i kasztanami is something that I've loved my whole life. They're fine and they look wonderful.
Risotto wyszło przepyszne, a ja czekam z utęsknieniem na wiosnę i na nowalijki! Astronomiczna wiosna zbliza sie wielkimi krokami. Mam wielka nadzieje, ze wraz z nia przybedzie ta prawdziwa, ta rozkwiecona, zielona i pachnaca laka!
To get started with this particular recipe, we have to prepare a few ingredients. You can have risotto z dynią i kasztanami using 15 ingredients and 6 steps. Here is how you can achieve it.
The ingredients needed to make Risotto z dynią i kasztanami:
- Prepare 400 g of ryżu arborio / carnaroli.
- Prepare ok. 800 ml of bulionu.
- Prepare 1/2 of małej dyni Muscat de Provence.
- Take 20 g of parmezanu.
- Make ready 2 łyżki of masła.
- Take of oliwa z oliwek.
- Get 2-3 of szalotki.
- Get 3 ząbki of czosnku.
- Get of wędzona papryka w proszku.
- Prepare 1/3 łyżeczki of świeżo mielonej kawy.
- Take 3 liście of laurowe.
- Prepare of pieprz.
- Take of sól.
- Make ready 2 of duże garście kasztanów.
- Make ready kilka of plastrów prosciutto.
Kolejne danie, które idealnie rozgrzewa i zapewnia energię na długie jesienne dni. Od końca sierpnia jest czas dyni. Pomarańczowo-czerwona dynia Hokkaido jest bardzo smaczna i naprawdę zdrowa. Miskę można upiec chrupiąco w … Dynia to wyjątkowe warzywo nie tylko z uwagi na swoje gabaryty, ale i witaminy oraz minerały, które zawiera.
Instructions to make Risotto z dynią i kasztanami:
- Przed przygotowaniem risotto: Dynię wydrążamy, kroimy w plastry, smarujemy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy do miękkości. Skórkę kasztanów kroimy na krzyż. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Obieramy, kiedy są gorące!.
- Na oliwie szklimy posiekaną szalotkę, zgniecione ząbki czosnku i peperoncino bez pestek. Dodajemy ryż, cały czas mieszając podsmażamy chwilę, aż stanie się lekko przezroczysty, dodajemy liście laurowe i zalewamy 1/3 gorącego bulionu..
- Upieczoną pulpę z 2/3 upieczonej dyni dodajemy do ryżu. Powinien ją wchłonąć..
- Stopniowo dolewamy bulion do ryżu, należy to zrobić w ciągu 10 minut..
- Pod koniec gotowania, gdy ryż będzie lekko twardy, dosypujemy parmezan, kawę oraz wędzoną paprykę. Dodajemy 3/4 upieczonych, obranych i pokrojonych na połówki kasztanów. Gotujemy kolejne 2-3 minuty, dodajemy masło. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Risotto powinno być nieco płynne..
- Na wierzchu nałożonego na talerz risotto układamy prosciutto, trochę kasztanów oraz plastry dyni..
Do tego ma niewiele kalorii, co sprawia, że jest idealna dla osób dbających o linię. Dziś polecamy jesienną wersję dobrze znanego wszystkim dania z dynią w roli głównej. Potrawa daje wiele możliwości modyfikacji - można dowolnie dobierać jej składniki, przygotowując na przykład risotto z grzybami, kasztanami lub szparagami. Gotowe danie warto udekorować świeżymi ziołami: koperkiem, bazylią czy szczypiorkiem, i posypać parmezanem albo innym długodojrzewającym serem. Risotto z kasztanami Kasztany jadalne są skarbem kulinarnym z bogatą historią.
So that's going to wrap this up with this special food risotto z dynią i kasztanami recipe. Thank you very much for reading. I'm sure that you can make this at home. There's gonna be more interesting food at home recipes coming up. Remember to save this page in your browser, and share it to your loved ones, colleague and friends. Thanks again for reading. Go on get cooking!
Comments
Post a Comment